Astrid Bondo Homburg er i gang med en kontoruddannelse i administration på Aarhus Business College. Det er en toårig uddannelse, som er bygget op af tre skoleophold af en uges varighed og 4 ugers valgfag, og ellers foregår alt Astrids uddannelse i Elbek og Vejrup, hvor hun arbejder i administrationen. Hun har været en del af Elbek & Vejrup siden januar 2019 og bliver dermed færdiguddannet til december 2020.

Som elev i administrationen påtager Astrid sig en række forskellige opgaver, som strækker sig lige fra betaling af regninger til momsregistrering og personaleforeningens økonomi.

”Det er sjovt at komme direkte ind i en arbejdsplads med selvstændige arbejdsopgaver. Der er mange, som læser, som ikke har samme typer opgaver. Jeg synes, det er sjovt at redde tråde ud og kommunikere med mine kolleger omkring en problemstilling. Det er både sjovt, men også udfordrende. Alle fakturaer går igennem mig, så informationskæden kan sommetider være lang. Men vi er gode til at hjælpe hinanden, og det hjælper når tingene bliver indviklede”.

Astrid var til flere samtaler, da hun skulle finde en elevplads, og det var meget forskelligt, hvordan disse samtaler blev grebet an i de forskellige virksomheder. Astrid peger på, at hun følte, at elevpladsen og samtalen blev tilgået med stor interesse, da hun kom til Elbek & Vejrup:

”Som elev er jeg en integreret del af virksomheden. Det er fedt, at der sker noget. Jeg har mine egne selvstændige opgaver, som jeg er ansvarlig for. Vi har travlt, men det er kun dejligt, og folk er gode til at holde den gode stemning, selvom vi har en hel masse at se til. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe hinanden, og jeg oplever, at mine kolleger gerne smider det, de har i hænderne, for at vi kan hjælpe hinanden. Derfor virker Elbek & Vejrup som en lille virksomhed, selvom den jo slet ikke er det. Det føles som om, alle er tæt på, og spørger man en kollega efter noget, så får man det”.

Starten hos Elbek & Vejrup

Når Astrid tænker tilbage på, hvordan hun havde det, inden hun skulle starte, er nervøs det første ord, som kommer til hende.

”Jeg var så nervøs for, at jeg bare ville blive kastet ud i noget, som jeg slet ikke vidste, hvad var. Hvad hvis de bad mig om at lave et momsregnskab? Det var ret angstprovokerende. Men det var jo slet ikke det, som mødte mig på min første arbejdsdag. Jeg startede med at blive sat ind i de mest basale ting, så fundamentet blev skabt, og så lærte jeg hen ad vejen. Der er mange ting at forholde sig til, når man starter på en ny arbejdsplads, men det er slet ikke så farligt, som jeg troede. Mine kolleger er jo også bare ganske almindelige mennesker, og alle er til at snakke med. Jeg behøvede slet ikke føle mig som et barn i et alt for stort jakkesæt.”

Astrids uddannelse består nærmest udelukkende af hendes arbejde i Elbek & Vejrup, og hun er glad for at lære tingene på den måde, fordi hun skal bruge dem i praksis. Derudover føler hun også, at hun lærer nogle ting, som ville være svære at tilegne sig på skolebænken:

”Jeg lærer tingene for at bruge dem med det samme, så når jeg lærer noget, er det nemt for mig at se formålet med, hvorfor det er vigtigt. Jeg lærer ikke blot noget, fordi det er en del af pensum, men fordi jeg har brug for den kompetence for at udføre de opgaver, som jeg er ansvarlig for. Udover de faglige kompetencer har jeg i løbet af det første år også lært en hel masse om, hvordan man skal begå sig på en arbejdsplads på den rigtige måde. Det gælder om, at møde alle mennesker, hvor de er, og huske på, at folk er forskellige i deres måde at arbejde på. Jeg er glad for, at mit elevforløb er endt med at være i Elbek & Vejrup. Jeg har gode kolleger, som altid står klar til at hjælpe, og vi har det rigtig godt med hinanden. Jeg føler, at der bliver tænkt på os, og gjort en masse ting for os medarbejdere”.