ERP-strategi

Vær klar til fremtiden med en klar strategi

Har du en ERP-strategi? Den rigtige ERP-strategi skal understøtte virksomhedens:

  • Forretningsmål
  • Succeskriterier
  • Udvikling og drift

Stadig flere virksomheder ser værdien i at investere i ERP-systemer for at optimere deres forretning og være konkurrencedygtig. Men at investere i et ERP-system eller at udskifte et gammelt system kræver ofte rådgivning og analyse af forretningsprocesserne i virksomheden. For de fleste virksomheder er det en stor fordel at have alle sine forretningsbehov og mål konkretiseret i en decideret ERP-strategi. På denne side kan du læse meget mere om, hvad jeres ERP-strategi bør indeholde.

Hvorfor skal du have en ERP-strategi?

Der er mange grunde til hvorfor det er en god idé at udarbejde en ERP-strategi. Men den vigtigste er dog, at du skal have en digital strategi, der understøtter virksomhedens forretningsmål, succeskriterier, udvikling og drift.

Det vil altid tage tid, før dit ERP-system skaber værdi. Ved at lave en ERP-strategi får du både klarhed over, hvad du gerne vil opnå samt opsat en tidslinje for, hvornår de enkelte delmål for dit ERP-projekt skal være opfyldt. På den måde opnår du fuldt overblik over projektet.

Indholdet af din ERP-strategi

Men hvad skal din ERP-strategi indeholde? Det vil vi forsøge at svare på i afsnittene nedenfor.

Din ERP-strategi skal være så tydelig og fremtidssikret som muligt, hvis den skal blive en succes. Vi tager her udgangspunkt i en virksomhed, som har erkendt at de har nogle forretningskritiske udfordringer, og som ønsker at digitalisere og effektivisere deres forretning.

Kortlægning af virksomhedens forretningsmæssige udfordringer og behov

Det første din ERP-strategi skal indeholde og tage udgangspunkt i er virksomhedens forretningskritiske udfordringer samt forretningsmål og behov.

Dette er det allervigtigste at få klargjort, inden du udarbejder selve strategien.

Et ERP-system skal være en del af din forretningsstrategi i mange år – det vil sige, at du skal have afdækket, hvilke forretningsprocesser ERP-systemet skal kunne understøtte og optimere nu og i fremtiden.

Derfor er det afgørende, at I får nedskrevet ALLE de aspekter, som I ønsker at effektivisere.

Vi ved af erfaring, at der er stor forskel fra virksomhed til virksomhed og særligt fra branche til branche – både i den offentlige og i den private sektor. Du skal derfor være meget konkret og specifik omkring de udfordringer, som du ser løst eller forbedret i fremtiden.

Vores dygtige specialister har stor erfaring med at løse forretningskritiske udfordringer fra en bred vifte af brancher som eksempelvis fashionbranchen, byggebranchen, produktionsvirksomheder, fødevareindustrien og mange flere. Det betyder, at vi ved, hvordan et ERP-system skal understøtte jeres processer og udviklingspotentiale i din branche.

“Vi havde et behov for bedre overblik i vores planlægning og indkøb, hvorfor vi indledte vi et samarbejde med Elbek & Vejrup. Vi oplever et meget professionelt samarbejde og fik god støtte i implementeringsfasen, og ikke mindst efter. Det har været meget vigtigt for os. Desuden har vi fået løst vores overbliksproblemer, fået struktureret og opbygget vores stamdata og fået skabt nogle gode rutiner som gør, at flere folk kan løse planlægningsopgaverne. Vi er med andre ord blevet mindre sårbare. Vi har i dag sammenhæng imellem alle vores data, og det i dag svært at forstå, hvordan vi før klarede os uden MRP-løsningen.”

Per Møller
Økonomichef , BKI Foods A/S

Valg af ERP-system

Efter I har kortlagt jeres forretningsmæssige udfordringer og behov, skal I vælge hvilket ERP-system, virksomheden skal investere i.

Der findes i dag mange forskellige ERP-systemer på markedet som langt fra er ens. Her er det afgørende at finde netop det ERP-system, som kan opfylde jeres forretningsmål og understøtte jeres forretning.

Nogle af de mest udbredte større ERP-systemer på det danske marked i dag inkluderer:

  • SAP
  • Microsoft Dynamics 365 Business Central
  • Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations

SAP

SAP er et af verdens største ERP-systemer, som er udviklet af tyske SAP AG.

Dette system er udviklet til meget komplekse multinationale koncerner, som typisk opererer inden for flere forskellige sektorer i mange forskellige lande. Med dette system kan du eksempelvis styre:

  • Lønomkostninger
  • Regnskabsstyring
  • HR-forhold
  • Produktionsstyring
  • Salgsstyring
  • Lagerstyring
  • … og meget mere

Da dette system er udviklet til store koncerner, betyder det også, at systemet er relativt svært og teknisk at arbejde og udvikle i sammenlignet med andre systemer på vores liste.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Det næste system vi vil fremhæve er Microsoft Dynamics 365 Business Central. Dette system er efterfølgeren til det, der tidligere blev kaldt Microsoft Dynamics NAV eller Navision. Dette system er i modsætning til SAP udviklet til mellemstore og større virksomheder.

Med dette ERP-system har du eksempelvis mulighed for at håndtere følgende funktioner og meget mere:

  • Økonomistyring
  • Produktionsstyring
  • Sagsstyring
  • Lagerstyring
  • Kundestyring
  • Kontraktstyring
  • Supply chain management
  • Afrapportering og dataanalyse
  • … og meget mere

Med dette system får du både et ERP-system, der vægter sikkerhed højt, er fremtidssikret, skalérbart samt er nemt at arbejde med og ikke mindst at vedligeholde.

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations er et andet meget udbredt system fra Microsoft.

Dynamics 365 for Finance and Operations er efterfølgeren til Microsoft Dynamics AX. Dette system er i modsætning til sin navnebror ovenfor udviklet til koncerner, hvilket også afspejler sig i dets funktioner.

Med dette system har du eksempelvis mulighed for at håndtere følgende funktioner i din virksomhed:

 

  • Produktionsstyring
  • Økonomistyring
  • Budgetplanlægning
  • Lagerstyring
  • Kontraktstyring
  • Business Intelligence
  • Logistikstyring
  • Salgsstyring
  • … og meget mere

Du kan læse meget mere om de enkelte systemer og flere andre i vores dybdegående artikel om valg af ERP-systemer på denne side.

Muligheder for dataopbevaring

Når du vælger et ERP-system, skal du tage stilling til, hvordan du ønsker at opbevare dine data. Man kan både vælge løsninger, uafhængig af systemer, som kaldes on-premise og cloud-løsninger.

On-premise:

On-premise betyder, at dit ERP-system ligger på en fysisk server hos en hostingpartner eller hos virksomheden selv. Her er virksomheden eller hostingpartneren selv fuldt ud ansvarlig for datasikkerhed, drift, hardware og IT-infrastruktur.

Cloudløsninger:

En anden mulighed er at vælge en cloud-løsning. Alle de store udbydere af ERP-systemer tilbyder i dag cloudløsning - og det kommer kun til at fylde mere og mere i fremtiden.

Cloudløsninger vil sige, at din virksomheds ERP-data bliver opbevaret på en server, der ligger i skyen. Denne sky kan både være unik – dette kaldes private cloud, hvor du har din egen server i skyen. Det kan også være en public cloud, hvor du ’deler’ serverplads med andre virksomheder.

 

Grunden til at cloudløsninger har vundet så meget frem de sidste år, og forventes af fortsætte med at gøre det i fremtiden, er at man slipper for at vedligeholde og opdatere sit system - det står udbyderen ofte for.

Derudover kan man, ved at have sit ERP-system i skyen, aktivt til- og fravælge funktioner i takt med at ens behov ændrer sig. Du kan læse mere om cloud-løsninger i dette indlæg

Omkostninger ved din ERP-løsning

Prisen på en ERP-løsning spiller naturligvis også en rolle. Når man anvender ERP-systemer, skal man købe et bestemt antal licenser til systemet. Her kan man ofte vælge flere forskellige typer licenser, der afhænger af, hvor meget man skal have adgang til, og hvad man skal bruge systemet til.

Her er det ligesom ovenfor en stor fordel, hvis man aktivt kan til- og fravælge antallet af licenser i takt med, at ens behov udvikler sig. Fleksibilitet er nøgleordet, hvis man ønsker at være konkurrencedygtig på den lange bane.

Implementering af ERP-systemet

Det næste din ERP-strategi bør indeholde er en køreplan for selve implementeringen af det konkrete ERP-system i din virksomhed.

I denne fase kommer man særligt til at arbejde med migrering af data fra virksomhedens tidligere systemer over i de nye ERP-system.

Der går lang tid fra at alt data er samlet og succesfuldt migreret over i det nye system. Denne del af opgaven kan ses som et helt separat projekt under jeres strategi.

For at gøre denne fase så nem at håndtere som muligt, er det vigtigt at fastsætte kontaktpersoner imellem jeres virksomhed og ERP-leverandør på forhånd, og på den måde opstille en proces for løbende statusmøder, så alle parter bidrager til et succesfuldt samarbejde.

Det er særligt vigtigt, at man som virksomhed fortsat har en dialog med sin ledelse og ikke mindst støtte herfra. Efter systemet er implementeret i virksomheden påbegyndes der ligeledes en fase med oplæring af medarbejdere. Først når medarbejderne i virksomheden er fortrolige med at bruge det nye system, begynder dit ERP-projekt at tage form.

Din ERP-strategi skal løbende tilpasses

I takt med at virksomheden begynder at optimere sine forretningsprocesser, vil du uden tvivl komme til at finde flere steder, du løbende kan optimere. Det betyder også, at din ERP-strategi skal være agil, løbende opdateres og tilpasses, så du hele tiden har overblik over, hvilke processer og arbejdsgange dit ERP-system skal understøtte.

Når det er sagt, så er det i høj grad også en forretningsstrategisk beslutning, om hvilken udvikling virksomheden skal arbejde sig hen imod. Er det eksempelvis et mål at udvide produktionen, digitalisere distributionskanaler, sætte strøm til manuelle administrative processer eller er der noget helt tredje, som ERP-systemet skal kunne rumme og understøtte? Dette og mange andre aspekter skal du tage højde for i din ERP-strategi. Elbek & Vejrup har mange års erfaring med at udarbejde ERP-strategier i specifikke brancher, som danner grundlaget for optimering af forretningsprocesser samt efterfølgende ERP-implementering. Vi er specialiserede i Microsoft-teknologi og råder over nogle af landets dygtigste ERP-specialister. Vores løsninger bygger på Microsoft Dynamics 365 Business Central.

Har du allerede lagt en ERP-strategi, hvor du står overfor en forestående ERP-implementering? Så tag kontakt til os for at få et uforpligtende møde om dine muligheder med Elbek & Vejrup og Dynamics 365 Business Central.

Læs mere om ERP-implementering i vores vidensbank

Måske er du også interesseret i at vide mere om ERP-implementering? Så gå på opdagelse i vores vidensbank.

Vidensbank Henvisning Section